esmaspäev, 1. veebruar 2016

Sihanoukville - päev 12

Viimane päev rannas. Kahju, hakkab ka see etapp reisist lõppema. Samas, kõik oleme suhteliselt kärsanud olekuga ja rannas otsitakse lebotamiseks varjulisi kohti. Tagasihoidlikult jäetakse päikese kätte kärssama vaid üksikuid kehaosi. Otsustame , et teeme hommikul ennem suuremat päikest ka ühe mereretke kajakkidega. Vaid Alf otsustab "ranna-eestlaseks" jääda ja saadab meid pidulikult merele. Võtame suuna   2,3 km kaugusel meres  lösutavale väikesaarele. Algul on nende kajakkide taltsutamisega jupp tegu. Kerged "munakoored" tahavad lainetes ja tuules  omasoodu sõita. Lõpuks veidi harjudes, taltsutame need ära. Pool tundi sõudmist ning oleme saarel. Saare asukateks on üks khmeeri pere. Kingime lapsele mõne kommi ja asume džunglisse kasvanud saarekest mööda rada uurima. Täiesti sõgedad eestlased. Me teeme seda paljajalu, kuna plätud jäid randa. Kõnnime lehesegusel rajal teadmata, kas meid võivad ka mingid ohud varitseda (ämblikud, skorpionid, maod jms). Läheb õnneks. Vaid Aire saab ühelt punaselt sipelgalt hammustuse. Mõned ilusad merekarbid rannast taskusse ja tagasisõidule.
Veidi veel rannas ujudes, mõnd kehaosa päikeses kärsatamas, hakkame ka otsi siin rannas kokku tõmbama. Täna õhtuks peame jõudma mõni kilomeeter eemal asuvasse "pidude ja patu pealinna" Sihanoukville. Kuna meil suur osa reisist liigutud mööda veeteid, siis otsustame traditsiooni jätkata ja teeme kaupa paadi takso mehega. Kaupleme algselt ülepakutud 50$ hinna 25$ peale, jäädes kokkulepitud ajaks sõitu ootama. Lõpuks on vennike kohal ja teatab, et esimene pool sõidust tuleb ikkagi tuk-tukiga teha. No ei saa aru. Miks ei saa eemalt paadiga siia sõita? Lõpuks paadi juures. Suur puust kaluripaat. Purret ei kuskil. Kahlame kotid pea kohal  nabani vees paati ja merereis kahe poisikeseohtu paadimehega algab. Veidi loksumist ja olemegi Sihanoukville rannas. Taas ei mingit randumispurret. Üks poistest viskab ankru põhja, teine juhib paadinina rannaliiva suunas. Lained on üsna kõrged ja ankur ei pea hästi. Tulemuseks viskavad lained paadi risti ja täiega rannaliivale põhjapeale kinni. Meie saame küll kenasti maale, aga paat on lootusetult rannaliival kinni. Algab paadipäästmise operatsioon, mis sarnaneb jõumeeste võistlusega. Õnneks tuleb mitu rannas peesitavat meest veel appi. Iga randa pahiseva suurema laine kaasabil saame lõpuks paadi sentimeeter haaval merre tagasi. Sobime küll jõujurakateks. Nüüd läbi tuk-tuki meeste armee hotelli poole. Hotelliks taas kaasmaalaste hotell, Beach  Road Hotel. Hotell suht ranna lähedal, peatee ääres. Hotellil lehvimas ka suurelt Eesti trikoloor. Väliselt suht korralik asutus, aga toad veidi väsinud ilmega, tahaks juba remonti. Siin kohtame päris palju kaasmaalasi. Tundub, et popp koht kaasmaalaste seas.
Egas midagi, väike ujumine hotelli basseinis ja linna homsele bussile Phnom Penhi pileteid hankima. Paari normaalsema firma bussipiletid otsas, aga ühele siiski saime. Seega homme hommikul kell 8.45 bussile. Nüüd aga kohalikku sööki mekkima. Seekordsed nuudlid lihaga osutusid maitsvaimaks, mida senini elus söönud oleme.
Siis poodi, kilose rummi järgi. Poest väljudes kilkas Alf rõõmsalt, et näe terve kilo rummi hotelli ühe koksi hinnaga. Juhhuu! Tagasi hotelli, et teha rummi seltsis ettevalmistusi õhtuseks pidu ja patupealinna tiitlile õigustust otsides. Tund, poolteist hiljem olemegi rannarajooni tänavatel. Pattu saaks teha küll, kui seda otsiks. Teistest eristuvaid khmeeritüdrukuid on üksi või juba kaaslasega liikumas näha küll. Mitmed khmeerionud pakuvad nagu pooljuhuslikult marihuanat või kangemat keemiat. Pidupealinna tiitli puhul oleks arvanud midagi enamat. Rannapromenaadi kõrtsud paugutavad tümakat omajagu ja tantsu ning melu on ka, aga oleks enamat arvanud. Sellest hoolimata leiame ise ka öös tantsu ja seiklusi. Nii mõnelegi meist jäi öö lühikeseks.

Fakte ka. Kambodžas on ametlikult käibel kaks valuutat: kohalik riel ja Ameerika dollar. Suhe 1$ / 4200 rieli. Pangaautomaadid väljastavad vaid dollareid ja vähemalt turistidega arveldatakse dollarites. Kuna münte käibel pole, siis väiksemate summade puhul, mis on alla dollari arveldatakse rielides. Näiteks kui peaksid arvest tagasi saama 25 $ senti, antakse sulle 1000 rieli.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar